Hoppa till sidans innehåll

Vad är Enduro?


Enduro är en spansk och italiensk form av det engelska ordet endurance, som betyder uthållighet. Endurotävlingar på mc körs året om på banor i svår terräng. Enduro är den svenska motorcykelsport som har flest utövare, från motionsåkare till yppersta elit. Sverige har sedan många år varit ett av de ledande länderna i de internationella mästerskapstävlingarna, VM/EM och Lag-VM (Six Days).

Motorcyklar

En enduro-motorcykel är ett fordon som liknar en motocross-motorcykel. Skillnaden är bland annat att en enduro-mc går lugnare, har belysningssystem och mjukare fjädring (Motorcyklar som enbart körs typ2 tävlingar saknar ofta belysning). Man kan redan som barn tävla i enduro vid speciella Guldhjälmstävlingar. För att delta krävs att man har gått licenskurser så man har förärvat Guldhjälmslicens. Från och med det år man fyller 12 år får man köra 85 cc motorcykel i typ 2-tävlingar. Vid 13 års ålder får man börja köra 125 cc 2-takt och 250 cc 4-taktsmotorcyklar i speciella ungdomstävlingar. Vid 15 års ålder får man börja delta i vuxentävlingar som junior. Enduroförare använder motorcyklar mellan 125-650 cc. En 125 cc väger ca 100 kg i torrvikt medan de större motorcyklarna på uppemot 650 cc väger ca 120-130 kg. En 125 cc 2-taktare har en max effekt på ca 35-40 hk medan de större motorcyklarna har över 50 hk.

Tävlingsformer

Den traditionella tävlingsformen för enduro i Sverige är Typ 1. Det innebär att de tävlande kör en pilad bana som har transportsträckor på allmänna vägar och specialsträckor i terrängen eller på sämre vägar och stigar.

Svenska mästerskap och den klassiska Novemberkåsan körs som Typ 1. Förutom att ta sig fram snabbt måste de tävlande själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Därför gäller det att köra på ett taktiskt sätt, så att det finns krafter kvar för att ta hand om eventuella mekaniska bekymmer.

Många klubbar har anordnat speciella träningsområden av mer permanent karaktär, där medlemmarna har möjlighet att bedriva träning under ordnade former. Det är på sådana områden som den enklaste typen av tävlingar brukar hållas. Ofta körs de då som klubb- eller motionstävlingar på en ändlös banslinga. Tävlingen avgörs över ett eller flera varv. Denna form av enduro, vars popularitet har ökat otroligt under de senaste tio åren, går under beteckningen Typ 2.

Gotland Grand National, Ränneslättsloppet och Stångebroslaget är våra största och mest kända varvlopp, som tävlingsformen också kallas. Eftersom varvloppen uteslutande hålls inom avlysta områden, ger de även förare utan registrerade motorcyklar och/eller utan körkort möjlighet att delta.

 

Ansiktet

Sveriges ansikte utåt var under en lång period Sven Hagman. Sven, eller "Svenduro" som han kallades, föddes midsommaren 1935 och avled den 8 juni 2006. Han var hela Sveriges "enduro-pappa". Sven grundlade mer eller mindre enduro typ 2, bland annat var han ett bollplank för idékläckaren Rune Rylander för uppstarten av Gotland Grand National. Det var ju inte självklart att en på den tiden så totalt okänd tävlingsform som varvloppsenduro skulle få arrangeras. Nu tillhör tävlingen en av världens största.

Mer att läsa om Sven Hagman finns på: http://www.smafrakt.se/enduro/Biografi.htm


 Se även förklaring på SVEMO´s hemsida.

Uppdaterad: 26 SEP 2011 09:25 Skribent: Vanja Kollmann

Postadress:
Försvarsmaktens EK - Motorcykel och Snöskoter
Vanja Kollmann, Nysätra 14
74963 Örsundsbro

Kontakt:
Tel: 0707385657
E-post: This is a mailto link

Se all info