Hoppa till sidans innehåll

Klubbinfo


Försvarsmaktens Enduroklubb (FME)

Välkommen till FM Enduroklubb och en trevlig och framgångsrik karriär som utövare inom Enduro sporten.

Klubben ( SMI MK ) bildades den 10 juni 1971 med syftet att samla, främst officerare som tävlade i enduro, i en och samma motorklubb. Sportens namn var på den tiden tillförlitlighet men bytte namn till det mer internationella enduro under 1980-talet.   
  
Historik
Efter andra världskrigets slut tog motorsporten fart, civilt och militärt. Som ”kronan på verket” önskade de militära förbanden att SMI (Sveriges Militära Idrottsförbund) skulle ordna militära mästerskap. En motorkommitté startades under överstelöjtnant V. Swedborgs ledning, adjungerad ledamot var Arméns Motorskolas chef kapten Dag Nordenskjöld. Detta ledde till att SMI VU den 10 oktober 1952 beslöt att motortävlingar skulle vara med i SMI´s program.
Redan 1954 etablerades ett utbyte med brittiska armén som innebar att en årlig landskamp utkämpades innehållande soldat kunskaper som trial (precision), orientering (karta) och materielkunskap (vård och teknik) samt senare även enduro (uthållighet).
  
  
Verksamheten idag
FME sysslar i huvudsak med enduro men även ”tjänsteidrotten” MC (enduro + orientering + trial + materielkunskap). Årligen genomförs, i samband med Ränneslättsloppet, ett öppet mästerskap för alla FM anställda. Ambitionen är hög, och resultaten har varit mycket bra under åren.
Det årligt återkommande tävlingsutbytet med brittiska försvarsmakten, öppet endast för officerare (OF/OR), genomförs såväl under vinterförhållande, med skidor, som under sommaren. 
  
För att finansiera klubbens verksamhet arrangerar FME tillsammans med Linköpings MS en av landets absolut största endurotävlingar, Stångebroslaget, där medlemmarnas deltagande som funktionär är uppskattat och en förutsättning för tävlingens genomförande.   
  
Ett klubbmästerskap arrangeras årligen i samband med årsmötet i januari. Platsen för detta är olika varje år, men äger alltid rum i anslutning till någon av landets garnisoner.  
  
Vi förfogar över ett begränsat antal militärt registrerade enduro motorcyklar, s.k. ”FME-cyklar”, dessa används numera främst som rekryterings och ”prova på” redskap men duger även för tävling. Du måste vara anställd i Försvarsmakten för att kunna åtnjuta denna förmån. Du börjar din karriär med egen enduro motorcykel eller mc-258A.  
  
Vi arrangerar ett antal träningsläger (helgläger och veckoläger) varje år. Helgläger är öppna för alla medlemmar, veckoläger är främst för dom som är aktuella att deltaga i Six-Days ( tempo och svårighetsgrad är betydligt större). Ytterligare ett antal lokala träningar arrangeras under ledning av våra duktiga tränare.  
    
  
  
Tävling  
För att få tävla i sporten krävs en giltig endurolicens, denna utfärdar SVEMO efter ansökan. Licensansökan skall godkännas av klubben och handläggs av sekreteraren.  
Övrig tävlingsinformation, regler m.m  finns på
www.svemo.se

  
 

Slutord 
FME har ett gott rykte inom endurosporten, och det åligger varje medlem att bevara detta. Vi ska också verka för att informera om endurosporten och rekrytera utövare ibland soldater och civil anställd personal. Det är vår övertygelse att endurosporten har en framträdande plats även i den nya försvarsmakten.  
  
Välkommen till FM Enduroklubb!  
  

Uppdaterad: 17 JAN 2015 09:27

Postadress:
Försvarsmaktens EK - Motorcykel och Snöskoter
Vanja Kollmann, Nysätra 14
74963 Örsundsbro

Kontakt:
Tel: 0707385657
E-post: This is a mailto link

Se all info